top of page
Artboard 1 copy 6.png

Guia de bones pràctiques en el centres de treball per prevenir contagis de la COVID-19


El Consell de Ministres no ha prorrogat la vigència del permís retribuït recuperable que ha tingut efectes des del 30 de març fins el 9 d'abril de 2020. Això implica que els treballadors de sectors no essencials, entre altres, construcció i indústria, van tornar al seu lloc de treball el passat dilluns 13 d'abril (o dimarts 14 en el cas que sigui festiu).

Això no significa que no segueixi plenament en vigor les limitacions a l'obertura de determinats establiments i a la mobilitat de persones tal com s’estableix en el Reial Decret Llei 463/2020 que declara l'estat d'alarma i que s'ha prorrogat fins al 26 d'abril de 2020.

Com que aquesta setmana es reprendran algunes activitats, l'informem que utilitzin el document «Procediment d'actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l'exposició al SARS-*CoV-2» actualitzat a 8 d'abril. Cal recordar que és el document de referència per a tots els sectors i activitats en matèria de prevenció davant del COVID-19, l'obligatorietat del qual està basada en el Reial decret 463/2020, tal com indica la Inspecció de Treball i Seguretat Social en el seu Criteri Operatiu 102/2020.

Guia de bones pràctiques en els centres de treball davant del COVID-19

D'altra banda, el Govern central ha publicat una guia de bones pràctiques en centres de treball per prevenir els contagis del COVID-19 coincidint amb la reincorporació als seus centres de treball, el dilluns i dimarts, de tots aquells treballadors i treballadores d'activitats no essencials que no puguin realitzar teletreball.

La guia recull les mesures més essencials d'higiene i distància interpersonal per aplicar abans, durant i després de l'assistència al treball.

Com a primera mesura, si es presentés simptomatologia o s'hagués tingut contacte directe amb persones afectades pel virus, la recomanació és que no s'acudeixi al centre de treball fins a confirmar que no hi ha risc per a un mateix o els altres. Pot consultar el decàleg d'actuació en cas de símptomes disponible en aquest enllaç

Tampoc han de fer-ho les persones més vulnerables per edat, per estar embarassades o patir afeccions mèdiques que, en cas necessari, poden contactar amb el seu metge perquè acrediti la seva necessitat d'aïllament i que, si fos així, es considerarà a efectes laborals una situació assimilada a accident de treball per la prestació econòmica d'incapacitat temporal.

Desplaçaments al treball

La guia de bones pràctiques recomana afavorir el desplaçament al treball per mitjans que no suposin l'agrupació amb més persones, garantint la important distància interpersonal de 2 metres. En cas de triar un turisme o un VTC, s'han d'extremar les mesures de neteja del mateix i evitar que viatgi més d'una persona per cada fila de seients, mantenint la major distància possible entre els ocupants. En els viatges amb autobús, metre o tren, es recomana guardar la distància interpersonal amb altres viatgers i, en el cas del transport públic, la guia recomana utilitzar una màscara higiènica, no mèdica.

En el centre de treball

Quant al propi centre de treball, les tasques, les entrades i les sortides han de planificar-se perquè els treballadors i les treballadores puguin mantenir la distància interpersonal recomanada, d'aproximadament 2 metres. Igualment, cal assegurar la distància interpersonal en les zones comunes i han d'evitar-se aglomeracions de personal en aquests punts.

Quan es tracti d'empreses o establiments oberts al públic, hauran d'implementar-se mesures per minimitzar el contacte entre persones treballadores i el públic, enunciant-se en la guia les següents recomanacions:

  • L'aforament màxim haurà de permetre complir amb el requisit de distància interpersonal.

  • Quan sigui possible, s'habilitaran mecanismes de control d'accés en les entrades.

  • Tot el públic, inclòs el que espera, ha de guardar la distància interpersonal.

  • L'empresa haurà de facilitar equips de protecció individual quan els riscos no puguin evitar-se o no puguin limitar-se prou per mitjans tècnics de protecció col·lectiva o mitjançant mesures o procediments d'organització del treball.

  • Els equips de protecció individual seran adequats a les activitats i treballs a desenvolupar.

Quan l'espai de treball no permeti mantenir la distància interpersonal en els torns ordinaris, els horaris de treball es procuraran escalonar en la mesura que sigui possible, la qual cosa també evitarà aglomeracions en el transport, i es recomana facilitar el teletreball i les reunions per videoconferència.

Respecte a l'ús de màscares en els centres de treball, la guia assenyala que no és imprescindible utilitzar màscara durant la jornada laboral si el tipus de treball no el requereix i si es manté la distància interpersonal.

Mesures organitzatives

El personal haurà d'estar informat de les recomanacions sanitàries que han de seguir de manera individual i estarà proveït dels productes d'higiene necessaris (sabó, solució hidroalcohòlica i mocadors d'un sol ús) per poder seguir les recomanacions individuals.

Diàriament s'han d’emprendre tasques d'higienització reforçada amb productes autoritzats pel Ministeri de Sanitat per desinfectar que, es poden consultar en aquest enllaç. És important comptar amb aprovisionament suficient de material de protecció.

Les empreses hauran de facilitar, a través dels serveis de prevenció de riscos laborals, el teletreball o unes condicions de treball de baix risc. De no ser possible, els empleats en aquestes circumstàncies podran sol·licitar una valoració del seu facultatiu d'atenció primària.

En l'àmbit de seguretat laboral, s'aconsella realitzar un pla de contingència identificant el risc d'exposició al virus de les diferents activitats i adoptant mesures de protecció en cada cas, així com protocols per a la protecció de la plantilla i dels empleats o empleades que manifestin símptomes.

Recomanacions als treballadors

La guia recomana als treballadors i treballadores, a més de mantenir la distància interpersonal de 2 metres, evitant per tant salutacions pròximes, que evitin, en la mesura que sigui possible, l'ús compartit d'equips. En cas que sigui necessari compartir-los, s'han d'augmentar les mesures de precaució, desinfectant-ho abans d'usar-los si és possible. Si no ho és, cal rentar-se les mans immediatament després del seu ús en la manera recomanada que es pot consultar aquí.

La guia recomana no tocar-se els ulls, el nas i la boca, així com netejar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó, almenys durant 40 segons. En cas de tossir o esternudar, es recorda la recomanació de cobrir el nas i la boca amb la part interna del colze o un mocador d'un sol ús, tirant-lo a continuació a un cubell d’escombraries amb tapa.

Després d'anar al lloc de treball

En tornar del centre de treball als seus domicilis, els treballadors i treballadores hauran de cuidar les distàncies i les mesures d'higiene a la llar, sobretot si conviuen amb persones de grups de risc.

A tenir en compte davant de possibles símptomes

Li recordem que el telèfon 061 és l'únic número oficial orientat a resoldre dubtes i consultes sobre problemes de salut relacionats amb el Covid-19 i que no requereixi una resposta urgent. En cas de possibles símptomes lleus, també pot dirigir-se a aquest número.

El telèfon 112 només l’hem d'utilitzar per emergències que requereixin una intervenció immediata, com ara un ictus, agressions, accidents, etc.

És molt important tenir present aquesta informació per descongestionar el sistema d'emergències i que els professionals puguin continuar atenent amb eficàcia totes les situacions que ho requereixin.





Recent Posts

See All
bottom of page